Egyre több ukrán vásárol hitelre

Az rbc.ua annak járt utána, mennyire közkedvelt az ukrán állampolgárok körében a banki hitelek felvétele és a hitelkártyák használata.

A portált tájékoztató Igor Zsmurenko, az OTP Bank hitelezési és biztosítási szektorának vezetője elmondta, hogy az országban egyre többen folyamodnak hitelbe történő vásárláshoz. Teszik ezt különféle formában: kezesek által vagy azok nélkül. 2019-ben a legtöbben közszükségleti és műszaki cikkek vásárlása során folyamodtak nem készpénzes banki hitelekhez, illetve a hitelkártyájukkal keresték fel a kereskedéseket. Készpénzt viszont egyre kevesebben kérnek kölcsön. Zsmurenko közölte továbbá, hogy egyre többen vásárolnak részletfizetésre személygépkocsikat.

A múlt évben az autókereskedések forgalmának 20 százalékát az ilyen vásárlások képezték.

A legkelendőbbek a Hyundai, Renault, Toyota, Kia, Skoda, Nissan, Mazda, Suzuki, Subaru, Fiat, Ford márkák, amelyekre a bankok félmillió hrivnya összegű hitelt nyújtanak. E hitelformát választók a kedvező törlesztő részleteket tartják szem előtt. Nem népszerű ugyanakkor a jelzálog hitel, amit kevesen mernek megengedni maguknak. Az ezt választók elsősorban használt ingatlanok vásárlására költik a felvett összeget.

A portál tájékoztatója szerint a bankárok abban bíznak, hogy az idei év áttörést hoz a hitel piacon, és a forgalom elérheti a válság előtti időszak szintjét, amikor az állampolgárok előszeretettel választották a jelzáloghitelt és gépkocsit is leginkább banki kölcsönből vásároltak.

Forrás:
KárpátHír/RBC, Fotó: pixabay