Márciusban találkozhat Orbán az ukrán elnökkel

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban találkozhatnak, amennyiben sikeres lesz az Ukrán-Magyar Közös Gazdasági Együttműködési Bizottság jövő havi ülése – idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Ukrinform.net-re hivatkozva a HVG.

A megbeszélést Budapesten tartják majd.

A portál azt írja, hogy egy esetleges új határátkelőhely építéséről, és egyéb infrastrukturális projektekről lesz szó, illetve várhatóan kitérnek több, a mezőgazdaság és az egészségügy területét érintő megállapodásra is.

Szijjártó pénteken Kijevben tárgyalt, ahol Az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit.

A beszélgetés után a magyar külügy vezetője Dmitro Kulebe ukrán miniszterelnök-helyettessel tartott közös sajtótájékoztatót. Ezen azt közölte:

„Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni.”

Elmondta, ismertette az erre vonatkozó magyar javaslatokat Anna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben az ukrán miniszter fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit.