Ukrán miniszter: nem kivitelezhető Szijjártó Péter javaslata

Az ukrán oktatási miniszter egyik javaslatot sem tartja kivitelezhetőnek azok közül, amelyeket Szijjártó Péter ismertetett vele az ukrajnai magyar nyelvű oktatási helyzetre.

Hanna Novoszad közölte: a magyar külügyminiszter két javaslatot tett. Az egyik az volt, hogy Ukrajna sorolja be a kárpátaljai magyar kisebbséget is a területén élő őshonos nemzetiségek csoportjába. Az ukrán miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán jogszabály értelmében ebbe a kategóriába azokat a népeket sorolják, amelyeknek nincs saját államuk , így nyelvük, kultúrájuk megtartásához kiemelt támogatást kell kapniuk.

A magyar kisebbséget, miután van anyaországa, nem sorolhatják át ebbe a kategóriába.

Szijjártó Péter másik javaslat az volt, hogy ne egyes tantárgyak oktatásában térjenek át az ukrán nyelvre fokozatosan, hanem az ukránnyelv-órák számát növeljék. Novoszad szerint ezzel az a probléma,

hogy mivel más tárgyak óraszáma nem csökken, ez jelentősen megemelné a magyar iskolákban tanuló diákok heti óraszámát.

Szijjártó Péter úgy reagált az ukrán oktatási miniszter szavaira, hogy továbbra sem a magyar kormányon múlik, hogy visszatérjenek a jó magyar-ukrán viszonyhoz. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalon azt írta, az ukrán oktatási miniszter pénteken több tanú előtt megígérte, hogy hamarosan találkozik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőségével és egyeztet velük a javaslatokról.

Forrás:

klubradio