Evakuálják az idős utasokat a japán partoknál veszteglő hajóról

A japán hatóságok úgy döntöttek, hogy evakuálják a japán partoknál veszteglő, koronavírus megjelenése miatt karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó idős utasait.

Kató Kaconobu egészségügyi miniszter csütörtökön közölte, hogy a huzamosabb elzártság miatt súlyosbodhatnak az idősebb utasok krónikus betegségei, és ez akár a halálukhoz is vezethet. A japán közszolgálati tévé híradása szerint a nyolcvan év feletti utasokat evakuálják önkéntes alapon.

Korábbi hírek szerint a hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek. Közben csütörtökre 219-re nőtt a hajón lévő fertőzöttek száma, miután újabb 44 emberről derült ki, hogy megkapta a vírusfertőzést.

A betegeket a Kaganava prefektúra kórházaiban ápolják.

Az óceánjáró fedélzetén eredetileg 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodott, összesen 56 országból. A hajó január 20-án hajózott ki a Tokió melletti Jokohama kikötőből, és február 3-án tért vissza oda. Kiderült azonban, hogy az utasok között volt egy kínai állampolgár, akit megfertőzött a COVID-19-nek elnevezett, újfajta koronavírus. Az illető Hongkongban leszállt a hajóról. A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a hajón, a vesztegzárat elvileg február 19-ig kell feloldaniuk. Addig az utasok és a legénység tagjai nem hagyhatják el a kabinjaikat, nem érintkezhetnek egymással.

Kató Kaconobu tájékoztatás szerint Japánban – beleszámítva a hajó beteg utasait – 247-re nőt a koronavírussal fertőzöttek száma. Minden fertőzöttet kórházba szállítják, azokat is, akiknek nem jelentkeztek a betegség tünetei.

Vesztegzár a Diamond Princess-en

A hajó 3700 utassal a fedélzetén január 21-én indult világkörüli útjára. A személyzet tagjai között van 25 ukrán állampolgár, akik közül ketten fertőződtek meg. Jelenleg elkülönítve ápolják őket, s ha minden jól alakul, még 14 napot lesznek kénytelenek lábadozni. Az óceánjárón a honkongi kikötést követően kezdődtek a bajok.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!