Moszkva aggódik az ukrán sajtószabadság nyírbálása miatt

Mint arról az unn.com.ua beszámol, az orosz külügyben abban bíznak, hogy Ukrajnában megváltoztatják a médiával szembeni elnyomó politikát, és Kijev végre elkezdi végrehajtani a vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

Minderről Marija Zaharova, az orosz külügy hivatalos képviselője számolt be egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint aggodalommal figyelik a Kijevben történő, a média feletti állami felügyelet kiterjesztését és a törekvést a hatalom számára kellemetlen médiumok elhallgattatására.

Zaharova elmondta, Moszkva reméli. hogy az ukrán vezetés végre odafigyel a nemzetközi véleményekre és újra elolvassák azokat a kötelezettségeket tartalmazó iratokat, amelyek alatt ott szerepelnek az ő aláírásaik is és beszüntetik a szólásszabadság és a szabad sajtó elleni hadjáratukat. Hozzátette, az új ukrán médiatörvényben lehetetlen nem észre venni a nyílt oroszellenes irányzékot.

Kijev láthatóan arra törekszik, hogy teljesen kiszorítsa az orosz nyelvű médiumokat és megfossza Ukrajna lakosságát az objektív tájékoztatáshoz jutástól. A hivatalos ukrán vélemények ez ügyben is csak azt hallják ki a nemzetközi rosszallásokból, amit akarnak, és azt úgy tálalják, mint saját cselekedeteik elismerését.

Forrás: