Átalakítják Fehéroroszország címerét

Az új államjelvénnyel Minszk egyértelművé teszi, hogy Fehéroroszország nem Oroszországhoz, hanem Európához húz.

A Fehérorosz igazságügyi minisztérium közölte, hogy módosításokat eszközöltek az állami szimbólumokról szóló törvénytervezetben, amely lehetővé teszi az állami címer átalakítását.

Oleg Szlizyevszkij igazságügyi miniszter csütörtöki minszki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az új címer a korábbinál sokkal békésebb, harmonikusabb lesz, abban bíznak, hogy az országban és a nemzetközi szintéren is kedveltebb lesz az új jelkép.

A módosítások között, például az embléma felső részén lévő ötágú vörös csillag kevésbe lesz hangsúlyos, azt üzenve ezzel, hogy Fehéroroszország békés állam. A központi elemnek számító földgömbön is változtatnak, a módosítás azt takarja, hogy Oroszország helyett Nyugat-Európa kontúrja lesz látható a glóbuszon.

Az nem derült ki, hogy mikorra tervezik a címercserét Minszkben, a törvénytervezetet viszont már benyújtották a parlamentnek.

A mostani címert 1995-ben fogadták el. A heraldika nyugat-európai eredetű szabályai szerint azonban nem tekinthető címernek, mert nem tartalmaz címerpajzsot.

Forrás:

Pravda/KÁRPÁTHÍR