Kiújultak a harcok a Donyec-medencében, súlyos veszteségek

A kelet-ukrán harcmezőn heves ellentámadásba kezdtek az orosz támogatást élvező szakadár fegyveres erők, írja az rbc.ua.

Az oroszbarát offenzíva február 18-án délelőtt indult a frontvonal négy pontján, és a szakadárok megkísérlik áttörni a demarkációs vonalat. Az Egyesített Erők vezérkara által kiadott közlemény szerint

az ellenség tüzérségi tűz alá vette az ukrán állásokat, amely során betiltott lövegekből, 120 milliméteres aknavetőkből és más nehézfegyverekből lövik a reguláris ukrán haderőt, amely komoly veszteségeket szenvedett.

A hírben azonban nem konkretizálták, milyen és mekkora veszteségekről van szó. Az Egyesített Erők egyelőre tartják a pozícióikat és meghiúsították a szakadárok áttörési kísérletét, áll a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-bejegyzésében a szakadárok áttörési kísérletét a frontvonalon a minszki folyamat aláaknázásának és cinikus provokációnak minősítette. Közölte, hogy a történtek értékelésére és a további intézkedések meghozatalára még keddre összehívja a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

“A háború befejezése és a nemzetközi megállapodások iránti elkötelezettségünk változatlan marad éppúgy, mint eltökéltségünk arra, hogy visszaüssünk az Ukrajna elleni fegyveres agresszió bármilyen megnyilvánulására”

– hangoztatta az az elnök.

Fél éve nem történt hasonló súlyos támadás a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. A mostanit megelőző legsúlyosabb eset tavaly augusztus elején történt, amikor egy ellenséges tüzérségi támadás következtében négy ukrán katona vesztette életét. A történtek miatt Zelenszkij már másnap telefonon felhívta Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfőt is, akiknek országa részt vesz a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó, úgynevezett normandiai folyamatban.