Kárpátaljai is van a Vuhanból hazaszállított ukránok között

Kárpátaljai is van az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kínai Vuhanból hazaszállított ukránok között – jelentette be csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján Artem Sevcsenko, a belügyminiszter tanácsadója.

Csütörtökön 45 ukrán állampolgárt hoztak haza eddig Vuhanból, akiket karanténba helyeztek egy poltavai szanatóriumban. A kimenekítettek között kárpátaljai is van, egyelőre nem tudni, hogy egy, vagy több személyről van szó – írta a mukachevo.net.

„Egy 2012-es születésű mariupoli a legfiatalabb azok közül, akit hazahoztunk. De kárpátaljai, krivij rihi, poltavai, harkivi, kijevi, mikolajivi, krivijrihi, kijevi, lembergi, volinyi, dnyipropetrovszki, vinnicai, hmelnickiji, dondecki, zsitomiri, zaporizzsjai és odesszai is van a karanténba zárt csoportban”

– közölte Artem Sevcsenko.

Miután csütörtök reggel kiderült, hogy a rendőrség Novij Szanzsari szanatóriumában helyezik el a hazahozott ukránokat a helyiek tüntetni kezdtek és blokád alá vonták a városba vezető utat. A demonstrálók többször is összecsaptak a rendőrökkel, sőt kővel dobálták meg a buszokat, amelyekkel a Kínából hazahozott embereket szállították a reptérről a szanatóriumba.

Tiltakoznak az ukrán településen, ahol a Kínából evakuáltakat elhelyezték /videó/

Heves tiltakozás fogadta csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településén, hogy a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a település szanatóriumába szállították – számoltak be ukrán híradások. A poltavai Novi Szanzsariban helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, amiért az ő településük szanatóriumában helyezték el az evakuáltakat.

Forrás:

Mukachevo/KárpátHír