Putyin szeretne megegyezni Zelenszkijjel

Vladimir Putyin abban bízik, hogy sikerül megegyezni Volodimir Zelenszkijjel az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásában, írja a capital.ua.

Az orosz elnök a TASSZ-nak adott interjúban mondta el, nem adja fel a reményt a két ország közötti konfliktus békés rendezésére. Ugyanakkor rámutatott, hogy ukrán kollégájának az utóbbi időben megváltozott az álláspontja.

Párizsi látogatását követően Zelenszkij viselkedése megváltozott, már a minszki megállapodás felülvizsgálatáról beszél, ami kételyeket ébreszt iránta.

Azt viszont reménykeltőnek nevezte az orosz elnök, hogy sikerült dűlőre jutni a fogolycsere és az orosz gáz tranzitjának kérdésében. Tehát nem reménytelen a Moszkva és Kijev közötti viszony normalizálása, fejtette ki Vladimir Putyin.

Konkrét nevek említése nélkül azt hangoztatta, hogy

az Ukrajnában hatalomra jutott személyek saját érdekeik, az ukrán néptől “összerabolt” és külföldi számlákon őrzött vagyonuk védelmében cselekedtek, megmutatva, hogy “azokat szolgálják, akiknél ez a pénz fekszik”.

Putyin szerint ezek az emberek “az oroszfóbiával kereskednek”, és fontos feladatuknak tekintik Oroszország és Ukrajna megosztását.

Megismételte álláspontját, amely szerint tiszteletben kell tartani az ukrán lakosság jelentős részének önálló nemzeti öntudatát, de nem szabad elfeledni a két ország közös történelmét.
“Ahhoz, hogy a máról és a holnapról beszéljünk, ismerni kell a történelmet , tudni kell, hogy kik vagyunk, honnan származunk, és mi a közös bennünk” – nyilatkozott az orosz elnök.
“Sok minden elválaszt (bennünket). De nem szabad elfelednünk azt, ami összeköt. És lerombolni azt, ami van” – hangoztatta Putyin.