A koronavírus tünetei

Mindenki fél, de tudjuk, hogy mitől kell félnünk? Melyek a koronavírus tünetei? Hogyan előzhetjük meg, milyen jelekre kell odafigyelni és mit kell tennünk, ha észleljük magunkon a tüneteket? A famiily.hu összeállítását közöljük.

A COVID-19-nek is nevezett koronavírus 2019 decemberében Kínából, Vuhan városából indult el, és mostanra a világ legtöbb országában vannak már fertőzöttek. A legtöbb még mindig Kínában, ahol a 2020.03.12-i adatok szerint 60.000 felett van a fertőzöttek száma, és 3100 felett az elhunytak. Őket Olaszország követi, ahol már 12.000 felett vannak a megbetegedettek és 800 felett az elhalálozottak. Magyarországon jelenleg 16 betegről tudunk, ők jelenleg mind kezelés alatt állnak, karanténban. De melyek a koronavírus tünetei? Mikor kezdhetünk el gyanakodni, hogy esetleg mi is megfertőződtünk? Mit tehetünk a megelőzés érdekében és mit tegyünk, ha már megfertőződtünk?

A koronavírus tünetei

A koronavírus fő tünetei a magas, 38 fok feletti láz, a száraz köhögés és a nehéz légzés/légszomj.

További tünetek lehetnek:

  • izomfájdalom
  • orrdugulás
  • orrfolyás
  • torokfájás
  • hasmenés
  • fáradtság

A tünetek egyébként nagyon hasonlítanak az influenza tüneteire, ám amennyiben a három fő tünet jelentkezik rajtunk, azonnal értesítsük a háziorvosunkat.

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a koronavírus tünetei?

Amennyiben az első három, legfontosabb tünetet észleljük magunkon, maradjunk otthon és értesítsük a háziorvosunkat. Semmiképp se menjünk el otthonról, amíg erre nem kapunk engedélyt, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk és esetlegesen fertőzzük tovább

Jelezzük továbbá, hogy az elmúlt napokban kikkel érintkezzünk és nekik is jelezzük fertőzöttségünket, hogy rajtuk is elvégezhessék a teszteket, a koronavírus lappangási ideje ugyanis 5 nap is lehet. Ha a tünetek nem jelentkeznek, 2 hét karantén minden esetben javasolt.

Hogyan terjed a legkönnyebben a koronavírus?

A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed és kilégzéssel kerül a környezetbe, azaz köhögéssel, tüsszentéssel jut a levegőbe, majd tud megfertőzni más, a közelünkben lévő embereket.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Bár szülőként természetes, hogy a legjobban gyermekeink miatt aggódunk, ám a legkevésbé veszélyeztetettek a gyermekek. Viszont ők akár tünet nélkül a legkönnyebben tudják hordozni a vírust, ami a felnőttekre, azon belül is leginkább az idősekre veszélyes. Így aki megteheti, annak javasolt, hogy 1-2 hétig tartsák most otthon gyermekeiket.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy NE fertőződjünk meg?

  • A legfontosabb, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt. Munkahelyünkön, vagy hazaérve elsőként mossunk kezet, és töröljük szárazra a kezeinket.
  • Tüsszentés és köhögés esetén használjunk zsebkendőt, azt tegyük arcunk elé, vagy tüsszentsünk, köhögjünk a könyökhajlatba. És utána ugyancsak mossunk kezet/fertőtlenítsünk. Szájmaszk viselése javasolt.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést, a tömött bevásárlóközpontokat, szupermarketeket és ne utazzunk olyan helyekre, ahol köztudottan fertőzött betegek vannak.
  • Együnk sok gyümölcsöt, étkezzünk változatosan, erősítsük meg az immunrendszerünket vitaminokkal, igyunk sok folyadékot és pihenjünk eleget szervezetünk megerősítése érdekében.
Forrás: