“A magyar kormány továbbra is minden létező jogi eszközzel rendelkezik a védekezéshez “

Jakab Pétert az alfahir.hu kérdezte arról, mi lesz a következménye annak, hogy az ellenzék nem járult hozzá ahhoz, hogy az Orbán-kormány szándékának megfelelően időbeli korlát nélkül fennmaradhasson a veszélyhelyzet.

A Jobbik elnöke leszögezte, a mindennapi védekezést ez a hatalomtechnikai kérdés nem befolyásolja, ha lejár a veszélyhelyzet 15 napos határideje, azt még aznap meg lehet újra hosszabbítani.

Jakab Péter nyomatékosította, az ellenzék a hatékony védekezést segíti azzal, hogy

nem örök időkre ad felhatalmazást az Orbán-kormánynak, hanem, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, 2-3 hónap után a parlamentben megvizsgálná, hogy megfelelő intézkedések születtek-e, illetve szükséges-e további intézkedések meghozatala.

Ebben az ellenzék partner. A kormány viszont, úgy tűnik, nem a védekezést tekinti az elsődlegesen fontos szempontnak, hanem a saját hatalmának az idők végezetéig történő biztosítását. Amit a Fidesz kér, az lényegében nem a vírusról szól, hanem arról, hogy ha úgy adódik, akkor Orbán Viktor kényétől-kedvétől függjön, mikor legyen legközelebb választás hazánkban – tette hozzá Jakab.

A mostani szavazás lényegében semmiben nem akadályozza a koronavírus-járvány elleni mindennapi intézkedéseket.

Mi ma arra mondtunk nemet, hogy ne az idők végezetéig legyen Magyarországon veszélyhelyzet. Arra szavaztunk, hogy a kormány gondolja át az eddigi gyakorlatát, és 60, vagy 90 napra kapjon felhatalmazást a rendeleti kormányzásra. Most március 26-án le fog járni a a rendeletek határideje, ez igaz. Ám a kormánynak arra is megvan a lehetősége, hogy már aznap újra kihirdesse a rendeleteket, és ismételten életbe léptesse, amelyek most is érvényben vannak. Nyilván, ha a Fidesz úgy gondolja, hogy nem hozza meg ezeket a rendeleteket, amiatt majd neki kell magyarázattal tartozni a lakosság számára – mondta a jobbikos elnök.

15 óra 00-kor lejár a veszélyhelyzet, 15 óra 1 perckor újra kihirdeti a veszélyhelyzetet, és 15 óra 2 perckor ismételten meghozza a korábbi rendeletit. Tehát nincs jogi probléma. Akarat kérdése.

A telje interjú ITT olvasható.