A megyei kórházban negatív lett a munkácsi koronavírus-gyanús nő tesztje

A kárpátaljai kórházakban újabb ágyakat különítenek el a koronavírusos betegek elhelyezésére.

Mint azt dr. Biró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a megyei egészségügy a fertőzés terjedésének megelőzésére helyezi a hangsúlyt, amikor újabb ágyakat különít el intézményeiben a koronavírusos betegek számára.

Ezen belül a megyei infektológiai kórházban 100, az Ungvári Városi Központi Kórházban 85 helyet biztosítottak a leendő fertőzöttek ellátása érdekében.

Ezen kívül a megyei légúti betegségeket kezelő kórházban is fogadják majd a betegeket. Folyamatosan zajlik azon orvosbrigádok összeállítása, amelyek a súlyos pácienseket fogják ellátni – írja a KISZó.

A Miniszteri Kabinet 563. számú rendelete értelmében gyorstesztet csak a fertőzésgyanús személyeknél végeznek, egészséges embereknél nem. Az ugyanis csakis a tünetek megjelenése utáni harmadik naptól mutatja ki a fertőzést, mondta el Mihajlo Poljak, a megyei járványügyi kórház főorvosa.

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a Munkácsi járásból a megyei infektológiára beszállított asszony férje kamionsofőr és negatív lett a tesztje. Ahogyan az asszonynak a megyei kórházban elvégzett gyorstesztje is.

A tőle vett mintát felküldték a kijevi referencia laboratóriumba, az eredmény még nem érkezett meg. A nő állapota kielégítő, nincs láza, nem szorult volna kórházi ápolásra. De mivel Munkácson pozitív lett a tesztje, emiatt döntöttek a kórházba szállítása mellett. Hogy felelősségre vonják-e azért, amiért veszélyeztette környezetét azzal, hogy közösségbe, konkrétan templomba ment, holott tudta, hogy férje egy veszélyes országból tért haza, arról a rendvédelmi szervek hivatottak döntenek.

Mihajlo Poljak megjegyezte, ahhoz, hogy egy laboratóriumot elismerjenek, az szükséges, hogy bizonyítottan (felülvizsgálat során bebizonyosodott) 5 pozitív és 10 negatív tesztet kell felmutatnia.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!