Nemzetközi botrány két engedetlen ukrán miatt

Nemzetközi botrányt kavart két ukrán állampolgár, akik a tiltás ellenére próbált átjutni az államhatárokon, de Montenegró és Bosznia Hercegovina határán rekedt, áll a eurointegration.com.ua hírében.

A botrányos esetről Mihajlo Smatov Ukrajna montenegrói nagykövete számolt be. Elmondása szerint a két személy annak ellenére indult neki az útnak és próbált átjutni az államhatáron. hogy Montenegró teljesen lezárta a határátkelőket. Ráadásul az ukrán diplomácia vezetője megtiltotta az ukrán állampolgároknak a saját gépkocsival való utazgatást. A két ukrán turista azonban nem törődve a karantén szabályaival, fittyet hányva a nagykövet figyelmeztetésére, okosabb akart lenni mindenki másnál, és gépkocsival elindult Ukrajna irányába.

Az utazás azonban félbeszakadt a bosnyák-horvát határon, ahol a horvát hatóság megtagadta számukra az országba való belépést. A bosnyák hatóság pedig csak úgy volt hajlandó őket visszafogadni, ha két hétre karanténba vonul a két ukrán. Ezt követően az e célra kialakított sátortáborba kísérték őket a bosnyák rendőrök. Majd a montenegrói hatóság beleegyezett, hogy visszatérjenek oda. Ám csak a két ország közötti határátkelőig jutottak. A montenegrói határőrök közölték velük, hogy külföldiek nem léphetnek be az országba. Az ukránoknak a saját nagykövetük sem tudott segíteni.

Ahhoz, hogy beléphessenek Montenegró területére az ottani válságstábnak kell rá engedélyt adni. Az engedetlen ukrán turisták most a két ország közötti határon vesztegelnek, a gépkocsijukban kénytelenek meghúzni magukat. Szerencséjükre ellátásukról gondoskodik a montenegrói hatóság.

Mihajlo Smatov szerint ez az eset szolgáljon okulásul minden, magát rendkívülinek képzelő ukrán számára.

Forrás:

eurointegration/KÁRPÁTHÍR