A kijevi főpolgármester a karanténintézkedések szigorúbb ellenőrzését sürgeti

A karanténintézkedések szigorúbb ellenőrzését sürgette a tömegesen hazatérő ukránok ügyében Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester kedden, miközben Ukrajnában országosan 13 újabb esettel 97-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma.

A legtöbb fertőzött, 38 a délnyugati országrészben lévő Csernyivci megyében van – közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos. Ukrajnában mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a külföldről hazatérők – akiknek java része a kijevi Boriszpil repülőtérre, valamint a főváros központi vasútállomására érkezik meg –

“ellenőrizetlenül hurcolják be” a koronavírus-fertőzést az ukrán fővárosba”.

Ezért sürgette a belügyminisztériumot, hogy fokozza a karanténintézkedések betartásának ellenőrzését.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy Németország segít az ukránoknak hazatérni a világ legtávolabbi pontjairól, így Latin-Amerikából is. Ezt a tárcavezető azután mondta, hogy – most első alkalommal – “virtuális látogatást tett” Németországban, majd videokonferencia útján tartottak közös sajtótájékoztatót német kollégájával.

Különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására az orosz állami vasútársaság. A TASZSZ hírügynökséget az Oroszországi Vasutak arról tájékoztatta, hogy a 18 kocsiból álló, mintegy 800 férőhelyes szerelvény március 27-én indul majd Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába. Ellenirányban 28-án indul és 29-én fut majd be az ukrán fővárosba. A vonat útközben sehol nem áll meg, így nem lesz lehetőség fel- és leszállásra.

Az ukrán védelmi minisztérium egészségügyi intézményeiben is előkészítettek több mint ötszáz kórházi ágyat a koronavírussal fertőzött betegek ellátására – közölte a tárca a Facebookon. A minisztérium hozzáfűzte, hogy amennyiben a katonák között is felüti a fejét a fertőzés, további ötszáz ágynyi kapacitást tudnak mozgósítani.

A Hrosi című oknyomozó tévéműsor újságírói kiderítették, hogy a március elején menesztett ukrán miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk még hivatali ideje alatt figyelmen kívül hagyta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának kérését a vírus elleni védekezésre szolgáló termékek exporttilalmára vonatkozóan, és így csaknem ezer tonna egészségügyi védőmaszkot vittek ki az országból. Állítólag az ügyben hivatali hanyagság címén már büntetőeljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (SZAP) a Honcsaruk-kormány tisztségviselői ellen.

Az főügyészi hivatal sajtószolgálata kedden közölte, hogy egy magánvállalat munkatársai 21 ezer védőmaszkot próbáltak Izraelbe kivinni. A több mint egymillió hrivnya, azaz körülbelül 10 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, az ügyben büntetőeljárás indult.

A héten Kijev lakói is csatlakoztak a világszerte terjedő karanténkampányhoz: hétfő este egy lakóparkban az otthoni önkéntes elszigeteltségben élők erkélyekből és ablakokból énekelték közösen az ukrán himnuszt, a felvételt közzétették a YouTube videomegosztó csatornán.https://youtu.be/sIVbAoakM7w

Forrás:

MTI