A karantén tönkre teszi a vállalkozásokat Ukrajnában

Nehéz időket élnek a koronavírus miatt az ukrajnai vállalkozások. Az ubr.ua írása szerint öt olyan tényező van, amelyek akadályozzák, sőt tönkre tehetik őket.

A portál írása szerint egyre súlyosabb problémákkal kerülnek szembe az ukrajnai vállalkozók. Hennagyij Csizsikov, az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnökének véleménye szerint a karantén bevezetése óta naponta több száz aggodalmas jelzés fut be hozzájuk.

A bajbajutottak rendre felsorolják azokat a fájó pontokat, amelyeket törvényileg kellene szabályozni. E jelzések alapján a kamara összeállította a kis- és középvállalkozások létét veszélyeztető tényezők listáját. Rengetegen kifogásolják, hogy a karantén idején komoly nehézségek merültek fel a helyiségek és berendezések bérleti díja körül. Bajok léptek fel a nyersanyagok és a gépek szállítási határidejének jelentős csúszása miatt.

Bonyolulttá vált a banki hiteltartozások törlesztése, akadozik, vagy teljesen megbénultak a külkereskedelmi kapcsolatok. Végveszélybe kerültek azok a vállalkozások, amelyek vendéglátó ipari, turisztikai, sportolási és egyéb szolgáltatói tevékenységgel foglalkoznak, mert a karantén miatt nincs bevételük, s e miatt képtelenek törleszteni a helyiségek bérleti díját. A kereskedelmi és ipar kamara meglátása szerint az országban mintegy 700 ezer vállalkozás került veszélybe.

Forrás:

KárpátHír/Ubr