VIP-egészségügy jár a kiválasztottaknak a kijevi kórházakban

Az ukrán főváros egészségügyi főosztályának rendelete alapján Kijev egészségügyi intézményeiben külön kórtermeket készítsenek elő a VIP, vagy, ahogy a rendeletben fogalmaznak, a különleges betegek számára, erről az Ukrajinszka Pravda hírportál számolt be a birtokába jutott rendeletre hivatkozva

A hivatalos dokumentumban nem szerepel indoklás, ám minden bizonnyal a koronavírus terjedésével hozható összefüggésbe a rendelkezés. A dokumentumban pontosan meghatározták, mely egészségügyi intézményeknek kell fogadniuk a VIP-betegeket, mégpedig az állami védelem alatt álló személyeket, vagyis a magas beosztású állami tisztségviselőket.

A rendelet részletesen taglalja, milyen feltételeknek kell megfelelnie a VIP-kortermeknek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a minimum 13 négyzetméter alapterületű kortermet sötétített ablakokkal, nagyon komoly kényelmi, kommunikációs berendezésekkel kell ellátni és biztosítani kell a 24 órás nővéri ügyeletet i. Az épületszárnyban műtőnek és vizsgálónak kell lennie, a kórháznak rendelkeznie kell az előírt gyógyszerkészlettel.

A rendelet arról is intézkedik, hogy a VIP-pácienseket speciális négyfős – mentőgépkocsi-vezető, két mentőápoló és szakorvos – mentőcsapat szállítja kórházba, a személyzet minden tagjának minimum 5 év szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie.

Forrás:
Pravda/KÁRPÁTHÍR, Fotó: illusztráció