Óriási bajba sodorja a karantén a mezőgazdaságot is

Ukrajnában az agrárium is nagy bajba kerülhet a koronavírus miatt elrendelt óvintézkedések következtében, áll az agro-business.com.ua írásában.

A portál Jurij Lupenkora az agráripari intézet igazgatójára hivatkozik, aki szerint a Covid-19 miatti karantén olyan vészhelyzetet teremt az ukrán mezőgazdaságban, hogy a föld megművelőinek sem pénzük, sem eszközeik nem lesznek a tavaszi munkák elvégzéséhez. Ide vezetnek a szállítmányozások korlátozásai, az alkalmazottak kényszerű szabadságolása, a mezőgazdasági eszközöket gyártó vállalatok leállása.

A meglévő eszközök beszerzése alaposan megdrágult a nemzeti fizetőeszköz gyors értékvesztése következtében.

Tehát a termelés önköltsége is alaposan megdrágul, vélekedik Jurij Lupenko. Szerinte a legjelentősebb veszteségeket a háztáji és a kisebb farmergazdaságok fogják elszenvedni a termékeik értékesítésének ellehetetlenülése miatt. A karantén következményeként a nyakukon maradnak a romlandó termékeik.

A mezei munkák is késést szenvednek, és nem lesz elegendő növényvédő szer, üzemanyag. Az igazgató szerint most sok múlik azon, meddig tart majd a karantén és mekkora időre van szükség a gazdaság helyreállítására Ukrajnában. És akkor még nem szólt az ágazatot nagyban befolyásoló időjárási tényezőkről, amelyeket lehetetlenség előre megjósolni.

Forrás:
agro-business/KÁRPÁTHÍR