Koronavírus: Ukrajnában mostantól az enyhébb tüneteket mutató betegeket nem kórházakban kezelik

Viktor Ljasko ukrán egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mostantól az enyhébb tüneteket mutató betegeket nem kórházakban kezelik, hanem csak a közepesen, illetve nagyon súlyos állapotú betegeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap “távközlési eszközökön keresztül” értekezett a kormány néhány tagjával és a rendvédelmi szervek vezetőivel – tájékoztatott közleményében az elnöki hivatal. Az államfő hangsúlyozta:

meg kell oldani, hogy minden gyógyszertárban legyen elérhető áron védőmaszk.

Kiemelten fontosnak nevezte az egészségügyi dolgozók, a nemzeti gárda és a katonák egészségének védelmét.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a költségvetési módosítások végleges jóváhagyása után a stabilizációs alapból a koronavírus elleni küzdelemben közvetlenül részt vevő orvosok és egyéb alkalmazottak kapnak bérkiegészítést, továbbá nyugdíjasok, a korlátozások miatt munkanélkülivé válók, valamint hazai vállalkozások támogatást.

A Krím félszigeten egyelőre nem szándékoznak bezárni a piacokat és betiltani a vásárokat – közölte Szerhij Akszjonov krími vezető a Facebookon. Szavai szerint egyelőre csak javasolták a kereskedelmi és szolgáltató cégeknek, biztosítsák, hogy az emberek ne tömegben halmozódjanak, hanem egymástól legalább két méter távolságban legyenek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint jelenleg a Krímben koronavírus-fertőzés gyanújával 2620-an vannak orvosi felügyelet alatt.

Forrás:

MTI nyomán