Magánvállalkozók kértek pénzt a hazatérők szállításáért

Az elmúlt napokban több ezer ukrajnai tért haza külföldről. A közösségi hálókon számos olyan hír keringett, miszerint a hétvégén hazatérőktől különböző és olykor indokolatlanul magas összegeket kértek el a buszsofőrök azért, hogy átszállítsák őket a határon.

Ihor Sinkoruk, a megyei közigazgatás elnökhelyettese hétfői sajtótájékoztatóján újságírók ezzel kapcsolatos kérdésére reagálva elmondta, hogy a megyei költségvetésben erre a célra nem volt elkülönítve pénz. Mivel csak olyan határátkelők maradtak nyitva, amelyeken személygépkocsival engedélyezett a közlekedés (Magyarország felől a csapi Tisza határátkelőn), s gyors és hatékony “evakuálásra” volt szükség, a megyei közigazgatás és a katasztrófa-elhárítási szolgálat nyolc buszt biztosított az emberek ingyenes hazaszállítására.

De mivel ennyi kevésnek bizonyult, magánvállalkozókat is felkértek a fuvarozásra. Több fuvarozó önkéntes alapon vállalta a feladatot, s azt, hogy esetleg megfertőződik, éjjel-nappal utaztatták az embereket, közben fertőtlenítették a járművüket.

“Magánvállalkozóként kértek fizetséget szolgáltatásukért, erőszakkal nem ültettek be senkit a buszba. A hozzánk érkezett panaszokról tájékoztattuk a határőrséget, akik úgy informáltak bennünket, hogy túlzóak voltak a bejelentett összegek, de ha Kellett, intézkedtrek. A lényeg, hogy annak ellenére, megesett 2000 embert kellett hazahozni egy éjszaka alatt, sikeresen megbirkóztunk a feladattal, amiért hálás vagyok a rendőrségnek, a határőrségnek és a fuvarozóknak”

– fejtette ki Sinkoruk.

Forrás:
uareporter/KÁRPÁTHÍR