Fizetősé teszik a kötelező karantént Ukrajnában

A művelődési, ifjúsági és sportminisztérium döntése értelmében április 3-tól a hazatérő ukrajnaiaknak fizetniük kell az elkülönítésért, olvasható a Kijevi Városi Állami Közigazgatás Facebook honlapján.

A rendelkezés értelmében azon intézményeknek, amelyek hajlandóak felajánlani helyiségeiket a hazatérők kéthetes elkülönítésére, 3000-3500 hrivnyát fizetnének fejenként. Ebből az összegből kellene fedezni a lakhatást, a szállítást a határtól a szállodáig, a személyzet védőöltözettel való ellátását, a fertőtlenítést. A közlemény szerint az elhelyezést előre kell kifizetnie az érintetteknek utazási irodájukon keresztül.

Március 31.-én délutánig csupán egy intézmény, a Kijev megyei Zmina gyermekegészségügyi intézmény jelezte, hogy hajlandó lenne a hazatérők fogadására, ám szolgáltatásáért minimum 6300 hrivnyát kérne.

Emlékeztetőül: A Miniszteri Kabinet március 29.-i ülésén úgy döntött, a külföldről hazatérő állampolgárok számára kötelező a kéthetes elkülönítés.

Ukrajna a karantén enyhítését mérlegeli

Ukrajnában kedden közölték, hogy egy nap alatt kettővel, 13-ra emelkedett az új koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 69 esettel 549-re. A betegségből eddig 8-an gyógyultak fel. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn az ICTV televízió műsorában ígéretet tett arra, hogy kormánya megvizsgálja a karantén esetleges enyhítésének lehetőségét a gazdaság élet újraindítása érdekében, de ezt függővé tette a járványhelyzet alakulásától.