Ukrajnában elfogadták az új földtörvényt

Soron kívüli ülésén hozott döntést az ukrán parlament a földeladási moratórium feloldásáról. A termőföld adásvételét lehetővé tévő jogszabályt három frakció képviselői támogatták, áll a dw.com tudósításában.

A számos ellenkezést kiváltott törvényt március 31-iki soron kívüli ülésén 259 képviselő igenlő szavazatával fogadta el a testület. A Nép szolgái közül 206-an, az Európai Szolidaritás soraiból23-an, a Dovira (Bizalom) képviselőcsoportból 12-en, a független képviselők közül pedig 5-en támogatták a jogszabályt. Az ellenzéki álláspontját állítólag felfüggesztett Batykivscsina soraiból senki nem szavazott igennel. A dokumentum értelmében Ukrajnában 2021. július 1-től nyit a termőföld piaca. A hatályba lépést követő három év során bizonyos korlátozások lesznek, amelyek szerint egy személy tulajdonában maximum 100 hektárnyi terület lehet.

A jogi személyek számára 2024. január 1-től válik lehetővé a földvásárlás, és 10 000 hektárra nő a birtokolható terület. Az állami és kommunális tulajdonban lévő termőföldek adásvétele azonban továbbra is tilos lesz. Azt pedig, hogy külföldiek vásárolhatnak-e ukrán termőföldet népszavazás útján fogják eldönteni.

A törvénytervezetről keddre virradóan döntött a parlament. A vitában nem vett részt sem a házelnök sem a helyettese. Dmitro Razumkov csak a legvégén kapcsolódott be a munkába, amikor Volodimir Zelenszkij is befutott az ülésterembe. A Batykivscsinát képviselő Olena Kondratyuk helyettes házelnök azonban a szavazásra sem tért vissza. Szerinte ezt a kérdést népszavazással kellett volna eldönteni. A Batykivscsina és a törvényt ellenző pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük alkotmányt sértő módon történt a jogszabály elfogadása.

Forrás:
DW/KH