Koronavírus: Tovább szigorít az ukrán kormány

A kereskedelmi üzletekben dolgozóknak nemcsak arcmaszkot, de védőszemüveget is kell viselniük, továbbá a helyiségben tíz négyzetméterenként egyszerre legfeljebb egy látogató tartózkodhat.

Ugyanez a szabály vonatkozik az élelmiszerboltokra, a gyógyszertárakra, a bankokra és más pénzintézetekre, az orvosi, valamint az állatorvosi rendelőkre és állateledelboltokra, a benzinkutakra, az autószalonokra, illetve kölcsönzőkre és a javítóműhelyekre. Működhetnek internetes szolgáltatással, számítástechnikai, irodai és háztartási gépek javításával foglalkozó vállalatok, továbbá vendéglátóipari cégek vállalhatnak házhoz szállítást a felsorolt előírások betartásával.

Smihal szavai szerint a kormány azt tervezi, hogy

a járványhelyzet alakulásától függően április végétől fokozatosan elkezd enyhíteni a korlátozásokon

– idézte őt a hírportál. A kormányfő kifejtette, hogy ez mindenképpen szakaszosan fog történni. Első körben a munkaképes korúak mehetnek újra dolgozni, amivel párhuzamosan újraindul a tömegközlekedés is a településeken. A miniszterelnök kiemelte, hogy ez május elejétől lehetővé teszi a gazdaság újraindítását. Hozzátette, hogy a többi karanténintézkedés viszont érvényben marad.

Mivel a világjárványt okozó Covid-19 betegség terjedésének veszélye nagy valószínűséggel három hét múlva sem szűnik meg, a sétákra, nyilvános összejövetelekre és egyéb szórakozásra vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak.

Kivétel nélkül mindenkinek maszkot kell majd ezután is viselnie, valamint az idősek és a diákok számára nem oldják fel az országos karantént

– magyarázta.
Hangsúlyozta:

a kormány azon van, hogy egyensúlyt alakítson ki a korlátozások és a gazdaság megőrzése között.

Ukrajnában péntekre, egy nap alatt hárommal, 23-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 138 esettel 942-re. A betegségből eddig 19-an gyógyultak fel az országban.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán fővárosban a regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 28-cal növekedve elérte a 189-et, s Kijevben eddig hárman haltak bele a betegségbe. Országosan még mindig a fővárosban van a legtöbb igazolt fertőzött Ukrajnában.

Forrás:

MTI