Karantén miatt beperelték az ukrán kormányt

Olekszandr Gumirov ukrán jogász bírósági pert indított az ukrán kormány ellen, mert szerinte törvénytelenül rendelték el a koronavírus miatti karantént, áll az ukranews.com írásában.

A jogász szerint nem lehet tétlenül szemlélni, miként semmisítik meg az ukrán gazdaságot az ukránok alkotmányos jogainak lábbal tiprásával értelmetlen és megalapozatlan korlátozások bevezetése által. A kormány koldusbotra juttatja a vállalkozókat, az állampolgárokat pedig szájkosár viselésére kötelezett pánikbetegekké változtatja.

A pereskedő jogász szerint van ugyan járványveszély, ám az nem annyira súlyos, hogy indokolná az értelmetlen és főleg törvénytelen szigorításokat. Ukrajnában az általános karantént a törvény értelmében csak rendkívül veszélyes járványok esetében lehet bevezetni. A jogász szerint azonban a koronavírus nem tartozik e kategóriába.

A karantént különben is csak az ország köztiszti főorvosa kezdeményezheti, de ő is csak azt követően, ha az államfő kihirdette a rendkívüli állapotot. Ezt pedig abban az esetben teheti meg, ha a fertőzés mértéke túllépi a járványküszöböt, amely 191 ezer megbetegedésnél lép érvénybe. Ukrajnában azonban mindez nem történt meg. Jogtalanul fosztotta meg az állampolgárokat a gyülekezési jogtól, a szabad mozgáshoz való jogtól. Vagyis az ukrán kormány minden téren törvényt és alkotmányt sértett, amiért felelnie kell.

Forrás:
ukranews/KÁRPÁTHÍR