A karantén átírta az ukrán munkaerő piacát

Az ubr.ua elemző írásában rámutat arra, miként formálta át a koronavírus és a járvány miatt elrendelt karantén a munkaerő piacát Ukrajnában.

A március közepén elrendelt korlátozások jelentős változásokat okoztak a munkáltatók által felkínált állások számában és a béreket is felsrófolták. Az álláshirdetésekben első helyre kerültek a gépjárművezetői, a kereskedelmi és a távmunkát kínálók.

A bérek tekintetében a fuvarozással foglalkozó cégek állnak az élen havi 15 500 hrivnyás fizetést kínálva. Ám hiába a kecsegtető ajánlat, az ilyen munkahelyek iránti érdeklődés folyamatosan csökken. Krónikus hiány van az ország majd minden megyéjében árumozgatókból, segédmunkásokból és takarítókból. Növekszik az igény a távmunkát végzők iránt. Harkiv megyében például 106, Lemberg megyében pedig 167 százalékkal nőtt a két héttel korábbihoz képest az ilyen állásajánlatok száma.

Kárpátalján hiány van építőipari szakmunkásokból. Holott a munkaadók 25 900 hrivnyás átlagkeresettel kecsegtetik az embereket, ami 72 százalékkal nagyobb az ágazaton belüli országos átlagfizetésnél. Szumi megyében például ugyanazért a munkáért 11 300 hrivnyás fizetést ígérnek.