A kettős állampolgárságot készülnek törvénybe iktatni Ukrajnában

Mint arról a hvylya.net beszámol, az ukrán törvényhozás május 19-én tűzi napirendre a kettős állampolgárságot engedélyező törvénytervezetet.

Amennyiben az ukrán honatyák rábólintanak a jogszabályra, hivatalosan is elismertté válnak a szakadár területeken rendszeresített nem ukrán személyik és útlevelek. Erről Viktória Szljumar ellenzéki képviselő számolt be közösségi oldalán.

Állítása szerint a 2590 számú törvénytervezet keddi elfogadása törvényesnek minősítené a kettős állampolgárság intézményét.

Ezzel Ukrajna hivatalosan elismerné az elszakított és ideiglenesen megszállt területeken élők számára megadott orosz állampolgárságot is.

A képviselő asszony közölte azt is, hogy a parlament új jogszabályt készül beiktatni a BTK-ba. Ennek értelmében büntetőjogi felelősségre lehet vonni azokat a katonai parancsnokokat, akiknek alárendeltjeik agresszív háborút folytatnak.

A honanya szerint ez megtiltaná az ukrán katonáknak, hogy visszalőjenek a szakadárokra. Vagyis teljesen kiszolgáltatottá és védtelenné válna az ukrán katona.


Frissítés:

Lekerült a napirendről a kettős állampolgárság


Forrás: