Tömegesen mennek csődbe az ukrán farmerek

Az agroreview.com aggasztó prognózist közöl az ukrajnai agráriumban végbemenő folyamatokról, a farmergazdák tömeges tönkremenéséről.

A portál Ivan Tomicsnak, a farmerek és földbirtokosok egyesülete korábbi elnökének véleményét közölve írja, hogy milyen kilátástalan helyzetbe kerültek a gazdálkodók.

A szakember állítása szerint az ukrán állam semmilyen támogatást nem nyújt a földművelő gazdáknak. Ha aszály vagy jégverés teszi tönkre a termést, vagy bármilyen természeti katasztrófa történik, úgy a gazda egyedül marad a bajával. Ivan Tomics ékes példának hozza fel az Odessza megyében gazdálkodókat ért aszályt, amely gyakorlatilag elvitte az idei gabonatermést.

Az állam részéről nincs semmilyen válságkezelő eszköz vagy program. Sokan a biztosítást hozzák fel, ám az gyakorlatilag hozzáférhetetlen. Nem csoda, hogy az ukrán gazdáknak alig 4 százaléka rendelkezik termőföldjére kötött biztosítással. Ha nem módosítják a biztosítási rendszert, a helyzet aligha fog javulni. Mindez oda fog vezetni, hogy az év végére az ukrán gazdák 10 – 12 százaléka csődbe megy és felhagy a gazdálkodással. Különösen rossz a helyzet Ukrajna déli megyéiben, ahol az elsősorban gabonatermesztéssel foglalkozó kis és közepes gazdaságoknak akár a fele is csődöt jelenthet.

Forrás:
agroreview/KH, fotó illusztráció