A szakadár régiók teljes harci készenlétbe helyezték erőiket

Az ukrán hadsereg az elmúlt időszakban 250 alkalommal sértette meg a tűzszünetet – állítják a kelet-ukrajnai felkelők vezetői.

A Donecki és a Luhanszki Népköztársaság teljes harci készültségbe helyezte erőit, mivel újra eszkalálódik a katonai helyzet a konfliktusövezetben – számoltak be a felkelők sajtóorgánumai Denisz Pusilinra és Jakov Oszadcsijre hivatkozva szerdán.

„Az a döntés született, hogy készenlétbe helyezzük a Népi Milícia egységeit, arra az esetre, ha Kijev tovább folytatja az agresszív fellépését”

– hangsúlyozta Denisz Pusilin. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik vezetője azt állítja, hogy május 1-vel eszkalálódott a helyzet a régióban. Ebben a hónapban az ukrán hadsereg 250 alkalommal sértette meg a tűzszünetet.

„Májusban egy nő életét vesztette, tizenegyen pedig megsebesültek” – állítja a szakadár vezér. Pusilin azt is közölte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelői missziójának jelentése szerint a halálos áldozat és a sérültek is civilek voltak.

Jakov Oszadcsij, a Luganszki Népköztársaság Nép Milíciájának szóvivőjének tájékoztatása szerint a fegyveres provokációtól tartva készenlétbe helyezték erőiket.