Helyközi járatok megszüntetésével fenyegetőzik az Ukrán Vasúttársaság

Az ubr.ua arról tudósít, hogy az Ukrán Vasúttársaság a helyközi személyforgalom újraindítása esetén a járatok megszüntetésével fenyegetőzik, amennyiben a helyhatalmi szervek nem egyenlítik ki a céggel szembeni tartozásukat.

Az elképzelés szerint Ukrajnában már június folyamán helyre állhat a vasúti utasforgalom. Ugyanakkor egy sereg megyében fennáll annak a veszélye, hogy a vasúttársaság a vele szembeni tetemes adósság miatt nem indítja el a járatokat.

A helyhatalmi szervek ugyanis több mint félmilliárd hrivnya adóságot halmoztak fel annak következtében, hogy nem térítették meg a vasúttársaságnak azokat az összegeket, amelyeket a kedvezményekkel utazók után kellett, hogy fizessenek. Ezért Ivan Jurik, a vasúttársaság megbízott vezérigazgatója felszólította a régiók vezetőit, hogy haladéktalanul egyenlítsék ki a múlt évi és az idei év elején keletkezett tartozásaikat, ha azt akarják, hogy a karantén enyhítése nyomán újra indulhasson a vasúti közlekedés.

Mint megjegyezte, 2019 folyamán a kedvezményezetten utazók utáni kompenzációnak csupán 21,8 százalékát fizették ki, míg folyó év első negyedében csak 12,8 százalékot térítettek. Kijev város önkormányzata például egyetlen kopijkát sem fizetett, és a tartozása már meghaladta az 59 millió hrivnyát. Hasonló a helyzet Lemberg megyével, amelynek adóssága a nagyvállalattal szemben meghaladja a 61,4 millió hrivnyát.

Forrás:

ubr/KÁRPÁTHÍR