Már a bolgárokkal is összeakadt az ukránok bajsza

Az Ukrán Külügy Minisztérium határozott tiltakozását fejezte ki Bulgáriával szemben, amiért a köztársaság népgyűlése felszólította Ukrajnát, hogy ne áldozza fel a közigazgatási reform oltárán az ott élő bolgár kisebbséget, közli a blackseanews.net.

Az ukrán külügy heves tiltakozása szerint Bulgária durván beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Ukrajna számára érthetetlen az a manipulatív és hiteltelen hozzáállás, amely szerint az ukrajnai közigazgatási reform fenyegeti a bolgár kisebbség létét.

A külügyi tiltakozó jegyzék megjegyzi, hogy az ukrán vezetés számára a prioritást élvező feladatai sorában szerepel az országban élő nemzeti kisebbségek érdekeinek védelme, kisebbségi politikája messzemenőkig megfelel a nemzetközi elvárásoknak. Továbbá az ukrán törvények biztosítják a kisebbségek jogait. Ami pedig a bolgár kisebbséget illeti, az úgynevezett Bolgár járás sorsának kérdését a kisebbséggel közösen fogják megoldani. Az ukrán diplomácia felszólítja a Bolgár Parlamentet, ne avatkozzon bele Ukrajna belügyeibe, hanem a jószomszédi kapcsolatok építésére törekedjen.

A portál emlékeztet rá, hogy a bolgár kormány és parlament elfogadott egy felhívást az ukrán vezetéshez címezve azzal az elvárással, hogy ne darabolják fel az Odessza megyében lévő járást, amelyben egy tömbben él a bolgár kisebbség.