A Jobbik elnöksége nem kíván közösséget vállalni Varga-Damm Andreával

Varga-Damm Andrea volt a téma felelőse, neki kellett volna részletesen egyeztetnie különböző szakértők bevonásával, ám ez – mint a tévedés is mutatja – nem volt elég alapos, ezért szavazta meg a Jobbik az úgynevezett állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt – erről Brenner Koloman országgyűlési képviselő beszélt az ATV Startnak. Azt is mondta, hogy az utóbbi fél évben többször kellett figyelmeztetni képviselőtársát „fegyelmezetlenségei” miatt, a párt elnöksége ezért is döntött a visszahívás mellett. Brenner Koloman hozzátette: ha a mandátum visszaadásának nem tesz eleget, kezdeményezik Varga-Damm kizárását a frakcióból.

Varga-Damm Andrea a Jövő TV Reflektorban című csütörtöki adásában jelentette be, hogy nem kívánja visszaadni mandátumát, ebben a döntésében megerősítette az a legalább ezerkétszáz visszajelzés is, amelyeket a Jobbik politikai közösségében lévőktől kapott. A képviselőnő cáfolta, hogy ne lett volna általa részletesen tájékoztatva a Jobbik frakciója. Arról is beszélt, hogy megalapozott szakmai javaslat alapján döntött a párt frakcióelnöksége a salátatörvény támogatásáról. Ugyanakkor korábban már előfordult, hogy a frakcióelnökség nem a témafelelős javaslatát fogadta el, és nem aszerint szavazott a parlamentben.

„A POLITIKAI DÖNTÉST ALAPVETŐEN A FRAKCIÓELNÖKSÉG HOZZA MEG”

– tette hozzá Varga-Damm Andrea. A Jövő TV interjújában utalt rá, hogy a Jobbik a közösségi oldalakon olvasható „elégedetlenségi hullám” hatására változtatott álláspontján, és ezt követte az a közlemény, amiben elnézést kértek a salátatörvény megszavazása miatt.

Az ellene indult támadás kapcsán azt mondta, van esély rá, hogy az is indok volt, hogy korábban megmérettette volna magát elnökjelöltként a Jobbik tisztújításán. „Lehet, hogy azzal is összefüggésben van, nem tudom” – jelentette ki. Hozzátette: mindenesetre úgy érzi, túlzás az a döntés, amit vele szemben a Jobbik frakcióelnöksége hozott. Azt is elmondta: a Jobbik elnökségéből és frakciójából is volt olyan, aki a támogatásáról biztosította, de neveket nem akart említeni, nehogy nehéz helyzetbe hozza őket.

Varga-Damm Andrea nem tartja hibásnak magát, és a visszajelzések miatt is arra jutott, hogy nem adja vissza a mandátumát.

„ELDÖNTÖTTEM, HOGY EZT NEM ÉN FOGOM ELDÖNTENI, EZT ELDÖNTIK AZOK, AKIK ENGEM TÁMOGATNAK, ÉS SZERETNEK”

– mondta, majd megjegyezte: rengeteg jobbikos tagról van szó. Kijelentette azt is, hogy továbbra is a Jobbikért szeretne dolgozni.

„AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN IS, AZ ÉGVILÁGON MINDENT MEGTETTÜNK AZÉRT, HOGY A JOBBIKOS ÉRTÉKEK A PARLAMENT FALAI KÖZÖTT MEGJELENJENEK”

– hangsúlyozta Varga Damm-Andrea. Arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig 250 felszólalása van a háta mögött, és 52 törvényjavaslatnak, határozatnak volt a témafelelőse. Arra a kérdésre, hogy tud-e még hinni a Jobbikban, azt mondta:

„A JOBBIK AZ NEM A VEZETŐSÉGBŐL ÁLL, A JOBBIK AZ EGY LÉTFORMA, AZ EGY LÉLEK DOLOG, HOGY VALAKI JOBBIKOS.”

Kifejtette: jobbikosnak lenni, nem azon múlik, hogy egy pártnak ki a vezetője, vagy kik a vezetőségi tagjai, mert nem ők jelentik a szervezetet, azt ugyanis a tagság adja, „a tagság összetartó lelkiereje a párt alapértéke”. Hangsúlyozta: a politikai pályáján nem szeretne elszakadni a párt 2003-as alapító nyilatkozatától.

Persze ha rákényszerítik, akkor el tudja képzelni, hogy független képviselőként folytassa tovább a munkáját.

„AZT EL KELL MONDANI, ATTÓL, HOGY KÖZJOGI ÉRTELEMBEN FÜGGETLEN KÉPVISELŐ VAGY, A TE LELKED AZ NEM TÁVOLODIK EL ATTÓL A POLITIKAI KÖZÖSSÉGTŐL, AHONNAN AZ UTAD INDULT. ÉN SOHA NEM LESZEK NEM JOBBIKOS, AZ ELKÉPZELHETETLEN”

– fogalmazott Varga-Damm Andrea.

A Jövőt TV interjúja után azonnal közleményt adott ki a Jobbik elnöksége. Ebben azt írták: Varga-Damm Andrea „megszegte” az esküjét, mert annak ellenére tartja meg mandátumát, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt. Az elnökség szerint az is „súlyos bűn”, hogy a képviselőnő a mai napig nem ismerte el, hogy „hibázott”. Nem kívánnak vele közösséget vállalni, mert szerintük a képviselőnő az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényt bíráló választókat „butának nevezte” a közösségi médiában.

Forrás:

jovotv.hu, Fotó Fotó: MTI/Bruzák Noémi