Ártatlan gyermekek sebesültek meg a donecki háborúban

Az ukrajnai háborús övezetben zajló harci cselekmények óriási veszélyt jelentenek a békés lakosságra, és legfőképp a gyermekekre, írja a censor.net.ua az UNICEF tájékoztatására hivatkozva.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermeksegélyalapja szerint május első hete folyamán már hat gyermek esett a csatározások áldozatául. Többen, mint az év eddig eltelt időszakában.

A világszervezet felszólítja a szembeálló feleket, hogy szüntessék be a harci cselekményeket legalább a koronavírus miatti karantén idejére. A járvány miatti korlátozások és a kiélesedett tűzharcok az ártatlan gyermekáldozatok számának drasztikus emelkedéséhez vezettek.

A háborús térségben mintegy 430 ezer kiskorú borzalmas körülmények közepette él immár hatodik éve. A május első hetében történt tragikus esetek nem történtek volna meg, ha nincs a lövöldözés. A mindkét irányból röpködő lövedékek lakóházakat találtak telibe, amelyekben gyermekek tartózkodtak. Az egyik édesapa elmondta, hazatérve vérbe fagyva találta a szétlőtt házban hét és tízéves lányait és azok hétéves barátnőjét.

Az UNICEF tájékoztatója szerint az idén már 10 gyerek, a konfliktus kirobbanása óta pedig 38 ártatlan gyermek esett áldozatául a lövöldözéseknek.

Forrás: