Az Alkotmánybírósághoz fordul az Ukrán Legfelső Bíróság

Az Ukrán Legfelső Bíróság az alkotmánybírósághoz fordul a karantén miatti korlátozások ellen, amelyek miatt a bírák és az állami közalkalmazottak szenvedték el a legnagyobb anyagi veszteséget, írja az unian.ua.

A legfelső bíróság a kormány által hozott intézkedéseket kívánja megtámadni az alkotmánybíróságon. A beadvány tartalma szerint törvényesnek nevezhető az emberi és szabadságjogok bizonyos mértékű korlátozása, mint a szórakozóhelyek, sportlétesítmények, tömegrendezvények betiltása, a tömegközlekedés leállítása. Ugyanakkor a hatalom kompetens tagjainak megnyilvánulásai nem az intézkedések legitim voltáról szóltak. Példaként említik Viktor Ljasko országos tiszti főorvos ama kijelentését, hogy a parkok bezárása és az utak fertőtlenítése nem járványügyi, hanem inkább pszichológiai hatáskeltés miatt történt.

A dokumentumban kifogásolják továbbá annak törvényességét, hogy a kormány a járványhelyzetre hivatkozva jelentősen csökkentette a bírák bérét. Ez az intézkedés mindaddig érvényben maradhat, míg tart a karantén. Az igazságszolgáltatásban alkalmazottak ezáltal elvesztették havi jövedelmük 30 százalékát, a bírák pedig a pótlékok 85 százalékát.

A boltok árai azonban nem lettek olcsóbbak. Az információ szerint a legfelső bíróság május 29-én készül benyújtani tiltakozó beadványát, és annak sürgős áttekintését kéri az alkotmány ítészektől.

Forrás: