Mivel engesztelheti ki Zelenszkij Magyarországot?

Hat ukrán szaktekintély, köztük a Facebook böngészői számára jól ismert „magyarság szakértő” Dmitro Tuzsanszkij, jegyzi azt a terjedelmes írást, amely az eurointegration.com.ua oldalán jelent meg és az ukrán-magyar kapcsolatok alakulását, az ukrán államfő Orbán Viktorral tervezett találkozón várható lépéseket feszegeti.

Az írás azzal kezdődik, hogy Ukrajna és Magyarország egy több mint két éve húzódó konfliktus megoldására készül. Ennek jegyében utazik május 29-én Budapestre Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A koronavírus miatt szünetelő légiközlekedés hiányában gépkocsival fogja megtenni az 1120 kilométeres utat oda és vissza. A terv szerint találkozni fog magyar kollégájával. A cikk szerzői úgy tudják, hogy

a Kuleba és Szijjártó Péter találkozójának hivatalos célja egy közös megállapodás megkötése a kárpátaljai támogatásokról.

Ennek keretében viszont feltehetően hivatalos bejelentések is elhangzanak majd. A látogatás valódi célja azonban Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kijevi találkozójának előkészítése. Valamint egy olyan kompromisszumos megállapodás megkötése, amely megalapozhatja a kiutat a két ország közötti válsághelyzetből. Erre Ukrajnának is nagy szüksége van, hisz Magyarország a legnagyobb akadály a NATO-hoz való közeledésben. A mindkét fél számára megfelelő kiegyezés tervezetét a cikk szerzői szerint

már átadták az ukrán külügynek és a kijevi magyar külképviseletnek azt remélve, hogy a javaslatokat figyelembe veszik majd a találkozókon.

Az írás emlékeztet azokra az okokra, amelyek lerontották a két ország közötti baráti viszonyt, s amelyek miatt Magyarország akadályozza Ukrajna európai integrációs törekvéseit. Ezek elsődleges kiváltója a 2017-ben elfogadott oktatási törvény. Azóta viszony jottányit sem javult a helyzet, sőt tovább romlott azért, mert egyik fél sem hajlandó engedni a saját álláspontjából.

Magyarország nem akarja elszakítani Ukrajnától Kárpátalját, vagy Beregszászt, bár az ukrán média ezt szajkózza. Magyarország csak a vidék magyar kisebbségét próbálja megvédeni és nem akar mást, mint megtartani a kárpátaljai magyarok tanintézményeit, az anyanyelven való művelődés jogát.

Ugyanakkor a cikk azt bizonygatja, hogy

  • Ukrajna nem akarja beolvasztani a magyar kisebbséget,
  • csupán arra törekszik, hogy a magyarok lakta településekről kikerülő fiatalok az ukránokkal egyforma eséllyel integrálódjanak,
  • érvényesüljenek az ukrán társadalomban,
  • hogy a magyar végzősnek ugyanolyan esélye legyen felvételt nyerni az ukrajnai főiskolákra és egyetemekre.

Közben az illetők nyugodtan megőrizhetik a nemzetiségüket. E témában kellene megállapodnia Orbán Viktornak és Volodimir Zelenszkijnek. A cikk szerzői szerint azonban senki ne fűzzön a dologhoz túlzott reményeket. Nem valószínű, hogy egyetlen találkozó megoldhatja a felgyülemlett feszültséggel teli kölcsönös bizalmatlanságot. És ez már nem csupán a nyelvről és az oktatásról szól.

 

Ukrajna elvárná, hogy az első lépésekben a magyar fél felhagyjon az ukrán integrációs törekvések blokkolásával.

Az ukrán engedmények lehetőségei viszont erősen korlátozottak, nem léphetnek túl egy bizonyos határt. Az ugyanis általános belső feszültséget gerjesztene az országban. Ha ugyanis Zelenszkij módosítaná a vitatott jogszabályokat, amelyek korlátozzák a magyarok anyanyelvű oktatáshoz való jogait, az hatalmas elégedetlenséget váltana ki az ukrán társadalomban. Úgy fogadnák az eseményt, mint az ország kapitulációját a magyar érdekek és ultimátum előtt. Nem lehet az egyezkedés tárgya a magyar tannyelvű iskolákban az ukrán nyelvű tanóraszám, mert azt már törvényben rögzítették. A Magyarország és Ukrajna közötti megállapodást tehát a nyelvi kérdések módosítása nélkül kell elérni. Ez a cikkírók szerint úgy lehetséges, hogy a felek megegyeznek a magyarok számára a kétnyelvű oktatás fejlesztéséről.

Ennek keretében az ukrán oktatási tárca pedig az egyes tantárgyaknak az EU-s tagország nyelvén való tanítását úgy könyvelheti el, mintha az ukránul történne.

Ugyanakkor jelentősen javítani kell a magyar kisebbség számára az ukrán nyelv oktatásának minőségét.

A szerzők szerint Orbán és Zelenszkij találkozóján terítékre kerül a kettős állampolgárság és a kisebbségi törvény kérdésköre is. Na és a nem kevésbé fontos közigazgatási reform, amelynek nem lehet célja a problémák halmozása az ukrajnai kisebbségek számára.

A kárpátaljai magyarság számára érdemes megtartani a Beregszászi járást, de etnikai szempontból nem lehet létrehozni egy abszolút magyar többségű, a zömmel magyarok lakta településekből álló közigazgatási egységet.

Bárhogy is legyen, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója új fejezetet fog nyitni a két ország kapcsolatában, állítják a szerzők.