Ukrajna előtt zárva marad a NATO

Ukrajna NATO-ba való belépésének esélyeit fejtegető írást közöl az obozrevatel.com, amelyben szakértők mondják el, miért marad vágyálom a szervezethez való közeledés.

A cikk szerint Volodimir Zelenszkij aláírta ugyan az Ukrajna–NATO ez évre szóló cselekvési projektet, amely felsorolja, hogy mit kell tennie Kijevnek a közeledés érdekében, ám a politikai szakértők szerint ez a dokumentum csak formalitás, Az USA, Németország, Franciaország és a többi tagállam számára nagyobb problémák várnak megoldásra, mintsem Ukrajnával foglalkozni.

Mikola Kapitonenko docens, a politikai tudományok kandidátusa úgy vélekedik, hogy bár egy fontos dokumentumról van szó, az valójában jottányit sem lendít Ukrajna NATO-hoz való közeledési szándékán. A közeledés és a tagság csak egyes politikusok vágyálma, amelyben ők maguk sem igazán hisznek. Valójában semmi alapja annak, hogy az esélyek javulásáról beszéljenek. Kapitonenko szerint azok 2008 óta rengeteget romlottak.

A politológus megállapítja, hogy

az Észak-atlanti Szerződés Szervezete semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy a tagállamok vagy a tagjelöltek soraiban tudja Ukrajnát.

Az ország nem is áll erre készen. Ukrajnában és a hadseregnél továbbra is napirenden van a korrupció, a politikai, a szociális és gazdasági instabilitás, a fegyverek feletti ellenőrzés hiányának problematikája. Úgy egy hónapja például David Arahamija, a Nép Szolgája parlamenti frakciójának vezetője elkottyantotta, hogy az ukrajnai fegyver és lőszerraktárakban 2017-ben történt robbanásokat maguk az ukrán hadfiak idézték elő, hogy ily módon tüntessék el a hadianyag ellopásáról árulkodó nyomokat. Az ilyen dolgok a NATO-ban megengedhetetlenek, szögezi le a szakértő.

Forrás: