Az ügyvédek szerint Porosenkót nem hallgathatják ki

A sorrendben ötödik ukrán elnök ügyvédei szerint az Állami Nyomozó Iroda nem hallgathatja ki Petro Porosenkót, mert nem a törvényben előírt módon kézbesítették számára a május 29-re szóló idézést, áll a radiosvoboda.org anyagában.

Porosenko ügyvédei Igor Holovan és Illja Novikov kifejtették, hogy a hatályos törvény értelmében az idézést három nappal a kihallgatás időpontja előtt kell kézbesíteni, ami jelen esetben azt jelenti, hogy ha május 29-én akarták kihallgatni Porosenkót, akkor nem 27-én, hanem legalább 25-én kellett volna átadni számára az idézést. Hozzátették, hogy a nyomozó iroda munkatársai demonstratívan semmibe veszik és megsértik a hatályos törvényt, a volt elnök alkotmányos jogait.

Törvénytelen volt az eljárás is, amely során a detektívek a saját gyűjteményének múzeumi kiállításán próbálták elérni Porosenkót. Ezt már a bíróság is törvénytelennek minősítette.

Az ügyvédek szerint a nyomozók brutális módszereket alkalmaztak, betörték a múzeum ajtaját, erőszakot alkalmaztak az ott lévőkkel szemben, megfigyelés alá helyezték az intézményt és annak igazgatóját, lefoglalták a kiállított képeket. Tették mindezt bírósági végzés nélkül, vagyis a törvény durva semmibe vételével. A jogászok kijelentették, védencük csak akkor fog elmenni a kihallgatásokra, ha törvényes formában kapja majd kézhez az idézéseket.

Forrás: