Feloldották a blokádot a tiltakozók a csapi határátkelőhelyen, megindult a forgalom

Feloldották a Tisza ukrán–magyar határátkelőhely vasárnap reggel óta tartó blokádját Csapon a vámeljárás módosítása ellen tiltakozó fuvarozók, miután a helyszínre érkezett Olekszij Petrov kárpátaljai kormányzó – tájékoztatott a csapi határőregység sajtószolgálata, adta hírül az uzhgorod.net.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua.

A közlés szerint a tiltakozók egyelőre megszüntették a határátkelőhely blokádját és mindkét irányban megindult a járműforgalom. Az átkelőt lezárva tartott kisbuszok és vezetőik az úgynevezett „vörös zónában” várják, hogy rendeződjenek a szállítmányuk vámkezelésével kapcsolatos problémák, ami miatt a blokádot kezdeményezték. Az átkelőhelyen tartózkodik Olekszij Petrov, Kárpátalja kormányzója, aki a helyszínen tájékoztatta az újságírókat a kialakult helyzetről.

Repülőgéppel sürgősen Kárpátaljára indult vasárnap Szerhij Dejneko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnoka és Ihor Murajev, az Állami Vámszolgálat megbízott vezetője, hogy személyesen irányítsák a kialakult feszült helyzet rendezését Csapon a Tisza ukrán–magyar határátkelőhelyen.Vasárnap reggel Olaszországból Ukrajnába tartó mintegy félszáz kisbusz zárta le mindkét irányban a Csap–Záhony határátkelőhelyet, megtagadva a szállítmányok vámkezeltetését. Ugyancsak a határátkelőre vezényelték a csapi határőregység teljes tartalék-állományát és további 50 határőrt Lembergből (Lviv), akik járműveikkel és pajzsos sorfalat képezve igyekeznek megakadályozni, hogy a kisbuszok vámkezelés nélkül hagyják el az átkelőt.

Forrás: