Megbénult a csapi határátkelő, az emberek tüntetnek /videó+képek/

Már megint áll a bál a csapi–záhonyi közúti határátkelőhelyen. Utasok beszámolói alapján szombaton 24 óránál is többet álltak, míg Záhonyból átértek Ukrajnába – írja a KISZó.

Vasárnap reggelre végkép megbénult az ukrán–magyar határszakaszon egyetlen nyitva maradt átkelőhely. Kisbuszok sofőrjei járműveikkel blokád alá vették a Tisza közúti határátkelőt, se be, se ki, nem engednek senkit. A Csapi Határőrosztag tájékoztatása szerint tartalékos katonákat is kivezényeltek a helyszínre, annyira feszült és robbanásveszélyes a helyzet.

A történet előzménye, hogy

Olekszij Petrov, a megye új kormányzója kiadott egy rendeletet, miszerint a titkosszolgálat, a határőrség és a vámhivatal munkatársaiból mobilcsoportok alakulnak, melyek feladata alaposan megvizsgálni az országba hazaérkező vendégmunkások poggyászait és különösen a kisbuszok sofőrjei által szállított csomagok tartalmát, amit elviekben a kint dolgozó ukrán állampolgárok küldenek haza családtagjaiknak.

A rendelet célja megakadályozni a törvénytelen árucsempészet ezen formáját.


Frissítés: 

Feloldották a blokádot a tiltakozók a csapi határátkelőhelyen, megindult a forgalom

Feloldották a Tisza ukrán-magyar határátkelőhely vasárnap reggel óta tartó blokádját Csapon a vámeljárás módosítása ellen tiltakozó fuvarozók, miután a helyszínre érkezett Olekszij Petrov kárpátaljai kormányzó – tájékoztatott a csapi határőregység sajtószolgálata, adta hírül az uzhgorod.net.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua. A közlés szerint a tiltakozók egyelőre megszüntették a határátkelőhely blokádját és mindkét irányban megindult a járműforgalom.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, égbolt, tömeg és túra/szabadtéri

A mobilcsoportok már szombaton elkezdték munkájukat, ami megbénította a külföldről hazaigyekvők átkelését. A sofőrök közül sokan nem hajlandóak vámnyilatkozatot tenni, ami nélkül viszont nem engedik át őket az ukrán határőrizeti szervek. A csapi oldalon hatalmas a tumultus, a magyar oldalon pedig a sorok duzzadtak óriásira emiatt, száznál is több kisbusz várakozik órák óta mozdulatlanul.

A határon rekedt utazókkal szolidáris más kisbuszok tulajdonosai, hogy elégedetlenségüknek hangot adjanak, lezárták a csapi átkelő bejáratát.

A KISZó-nak sikerült kapcsolatba kerülnie egy kárpátaljai magyar utazóval, aki Csehországból igyekszik haza ungvári lakóhelyére. Krisztina elmondta, vasárnap hajnali két órakor jöttek meg Záhonyba, ahol a Barna Medvénél volt a sor vége. Déli tizenegy óráig egy tapodtat sem mozdultak, mögöttük több tucat busz futott már be.

Az emberek éhesek, fáradtak, fáznak a hideg, esős időben. Nem tudják, mihez kezdjenek…

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, égbolt, tömeg, fa és túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, felhő és túra/szabadtéri

A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

Forrás: