Kárpátalján megmarad a Beregszászi járás

Mint arról a mukachevo.net beszámol, az ukrán kormány honlapján június 1-én közzétett információ szerint Kárpátalján öt járást alakítanak ki.

A közigazgatási reform jegyében ötre mérséklik a kárpátaljai járások számát. Mégpedig Huszti, Ungvári, Técsői, Munkácsi központú közigazgatási egységeket hoznak létre. És ami a magyarság szempontjából lényeges, a Miniszteri Kabinet határozata értelmében megmarad a Beregszászi járás.

Ide olyan magyar többségű kistérségi közösségek tartoznak, mint a Bátyúi, a Beregszászi, a Nagyberegi, a Nagybégányi, a Nagyszőlősi, a Tiszaújlaki, a Királyházai, a Mezőkaszonyi, valaimt a Péterfalvai.

Ez az ára a Beregszászi járásnak?

Eredményesek voltak Dmitro Kuleba külügyminiszter múlt hétvégi budapesti tárgyalásai magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel, mert sikerült elérni, hogy a magyar fél enyhítsen az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos álláspontján, cserébe egy Beregszász központú magyar járás létrehozásáért – közölte hétfőn az ukrán Rezident Telegram-csatorna az Elnöki Hivatalból származó bizalmas információra hivatkozva – olvashatjuk a KMKSZ oldalán.

Forrás: