Zelenszkij rabszolga sorba döntené a tartalékos katonákat

Mint arról a hvylya.net beszámolt, az ukrán államfő törvénytervezetet nyújtott be a mozgósításról a parlament elé, amelyben gyakorlatilag a fegyveres erők rabszolgáivá tenné a tartalékosokat.

Az államfői jogszabály tervezet ugyanis lehetővé tenné a hadvezetés számára, hogy

a tartalékos állományból bármikor és bárkit behívjon hat havi katonai szolgálatra még akkor is, ha épp nincs általános mozgósítás.

Zelenszkij május utolsó napján terjesztette a parlament elé a hadkötelezettségről szóló 3553 számú törvénytervezetet. A portál szerint ez azzal a ténnyel van szoros összefüggésben, hogy a keleti háborús övezet arcvonalában a szükséges létszámnak csupán 40-50 százaléka harcol.

A jogszabály elfogadása esetén viszont a fél évre besorozott tartalékosokból bármikor feltölthető volna az arcvonalban tartózkodó állomány, miközben nem volna szükség általános mozgósításra.

Az elnöki tervezet mellett lobbizók szerint egy teljesen normális, külhonban, például Izraelben sikeresen alkalmazott dologról van szó. A portál szerint azonban a hivatkozás kissé sántít. Izraelben ugyanis a tartalékos állomány egy részét, így a pilótákat, a légelhárító egysége operátorait csak évente egyszer, más katonai szakmák tartalékosait pedig 3-4 évente hívják be és csak egy havi kiképzésre.

Az ukrajnai gyakorlat ettől jelentősen eltérne. A tartalékosak ezáltal valósággal a haderő rabszolgáivá válnának, hisz állandóan készen kellene állniuk arra, hogy behívót kapnak. A munkaadóknál ezzel a kiszolgáltatottsággal teljesen elásnák magukat. Mert ugyan ki alkalmazna szívesen olyan dolgozót, akit bármikor kénytelen volna fél évekre nélkülözni. Vagyis az új jogszabály tovább növelné Ukrajnában a munkanélküliek számát. Másrészt hatalmas korrupcióteremtő hatással lehet a hadkiegészítők alkalmazottai számára. A frontvonalba nem kívánkozók bizonyára bármennyit készek lesznek fizetni azért, hogy lekerüljenek a behívás alá esők névsoráról.

Az emberek válasza erre az volna, hogy külföldre menekülnének munkát vállalni. A portál ezzel kapcsolatban felteszi a költői kérdést: akkor jön majd az ellenlépés, és megtiltják a tartalékosoknak, hogy elhagyják az országot?

Forrás: