Eltörlik az állami hivatalnokok bérkorlátozását

A hvylya.net értesülése szerint Ukrajnában június végéig eltörlik az egyes állami hivatalnokok számára megállapított 47 ezer hrivnyás bérplafont.

Az IMF igazgatói tanácsának memorandum tervezete értelmében Ukrajnában a bérek korlátozását a karantén idejére vezették be a képviselők, az ügyészek, a bírák, az állami közületek vezetői és azok felügyeleti szerveinek tagjai számára. A bérplafont 47230 hrivnyában állapították meg. Az ideiglenes rendelkezés e hónap folyamán a koronavírus elleni szigorítások feloldásával párhuzamosan érvényét veszíti.

Az elrendelt bérmaximum azonban minden máshoz hasonlóan Ukrajnában sajátos formában működött. A fentebb felsorolt hivatalnokok ugyanis megtalálták a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy az előírtnál jóval nagyobb legyen a havi jövedelmük. A portál megjegyzi, hogy Ukrajnában csupán a munkavállalók 4,3 százalékának van 20 000 hrivnyát meghaladó fizetése. Ugyanakkor 21,3 százalékuk havi 4723 és 6000 hrivnya közötti összegért dolgozik. Továbbá az ukrán átlagpolgárok fizetik meg az újabb IMF hiteleket. A Nemzetközi Valuta Alap ugyanis feltételül szabta a nyugdíjkorhatár emelését, egyes iskolák bezárását és a közműdíjak tarifáinak növelését, közli a portál.

Forrás: