Június 15-től vonja vissza az EU-s tagországokra kiadott utazási figyelmeztetést a német kormány

A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését – jelentette be Heiko Maas külügyminiszter szerdán Berlinben.

Szavai szerint az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel.
Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák.

A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például

az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére

– mondta a német külügyminiszter.

Hozzátette, hogy Spanyolországban egyelőre beutazási tilalom van, várhatóan június 21-ig, és Norvégiába sem engednek be még külföldieket. Amint változnak a szabályok, a német kormány is tájékoztatóval, javaslatokkal váltja fel a figyelmeztetést.

Június 15-től a járványhelyzettől függően változhat az egyes országok besorolása.
Az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.
Heiko Maas hangsúlyozta, hogy amint az általános figyelmeztetés sem volt „utazási tilalom”, úgy a tájékoztatók és javaslatok sora sem jelent „meghívást utazásra”. Az embereknek önállóan, felelősen kell dönteniük, és tudniuk kell, hogy a kormány nem indít ismét olyan nagyszabású hazaszállítási műveletet, mint a járvány elején, kora tavasszal, amikor külföldön rekedt németek tömegeit juttatták vissza hazájukba.

Elmondta, hogy az úgynevezett harmadik országokról – az EU, a schengeni övezet és az Egyesült Királyság területén kívüli térségek államairól – szóló figyelmeztetést egyelőre nem vonják vissza, ebben az ügyben bevárják az Európai Bizottság javaslatait.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt. A hazaszállítási műveletben 240 ezer embert mentettek ki.

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Forrás:
MTI, Fotó: KAY NIETFELD / AFP