Kuleba: Ukrajna nem ad semmilyen különleges státuszt a Donbásznak

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter Facebook oldalán tette közzé az ukrán kormányküldöttség Berlinben tett látogatásáról szóló beszámolót, áll az eurointegration.com.ua hírében

A tárcavezető leszögezte, hogy Ukrajna jottányit sem enged függetlenségéből és területi egységéből. Továbbá soha nem ül le szemtől szembe tárgyalni a szakadár területek vezetőivel. A Kreml által kitalált és tanácsolt megoldást pedig határozottan elutasítja.

Az ország vezetése egyetlen engedményre sem hajlandó a határok, az orosz csapatok kivonása és a szakadár vezetés feloszlatása dolgában.

Kuleba szerint Ukrajna évek óta demonstrálja rendezési szándékát, amelynek értelmében kész ésszerű kompromisszumokra a régiónak nyújtandó kiváltságok terén, ám csakis azt követően, hogy az ideiglenesen megszállt terület visszakerül Ukrajnához. Az az orosz változat, amely vétójogot adna a szakadár területnek az országos kérdésekben szóba sem jöhet. Hozzáfűzte még, hogy egyetért a német diplomácia véleményével, amely szerint mindenekelőtt békét kell teremteni a Donec-medencében. Az összes többi csak ez után következhet.