12 órás várakozás a Csap-Záhony határon

Múlt hét péntek óta 12-16 órát kell várnia a kilépő személyautóknak a csapi Tisza nemzetközi közúti határátkelőhelyen – írja a KISZÓ.

Várható volt, hogy közel négy hónap után sokan megindulnak Magyarország irányába, ahogy az is borítékolható volt, hogy a Csap–Záhony határárátkelő nem bír el ekkora utasforgalmat. Ugyanis változatlanul szünetel a Harangláb–Lónya, a Mezőkaszony–Barabás, a Tiszaújlak–Tiszabecs és az Asztély–Beregsurány ukrán-magyar közúti határátkelőhely, továbbá március 17-én éjféltől nem közlekedik egy vonat sem a két ország között.

Vannak, akik a több órás várakozást úgy játszották ki, hogy Szlovákián keresztül tranzitálva jutottak el magyarországi célállomásukra. A gyorsabb határátlépés érdekében az utazók Szlovákia felé választhatják az ungvári és a nagybereznai határátkelőt, ahol nincs érdemi várakozás. Beszámolók szerint a szlovák határőrizeti szervek érvényes magyar útlevél és a lakcímkártya felmutatásával engedélyezik a Szlovákián való tranzitálást, akár ukrán rendszámú járművel is. A magyar állampolgárnak 8 órán belül kell elhagynia az országot.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időről a www.police.hu oldal határinfó rovatában tájékozódhatnak az utazók, igaz, az itt feltüntetett várakozási idő gyakran a duplája. Érdemes a határfigyelő közösségi oldalakat is megnézni indulás előtt.

Forrás: