Gyarapodnak a készletek az ukrajnai gáztározókban

Ukrajna az elmúlt 24 órába 42 millió köbméter földgázt importál Nyugat-Európából, ennek döntő részét Szlovákián keresztül – közölte szombaton a korreszpondent.net.

Június 18-i adatok szerint a földalatti tározókban 19,078 millió köbméter gázkészlet volt. Az elmúlt nap 63,31 millió köbméter gáz szivattyúztak a tározókba.

Kijev napi 42 millió köbméter földgázt importál Nyugat-Európából, ennek döntő része (36,966 millió köbméter) Szlovákián keresztül, Lengyelországból 5 millió köbméter földgáz érkezett az elmúlt 24 órában. Magyarországról nem érkezett földgáz. Mindeközben Ukrajnában 55,104 millió köbméter gázt termelnek ki naponta.

Meglepetés az ukrán gázfogyasztók számára

Az ukrán lakossági földgázfogyasztókat állítólag kellemes meglepetésként éri az újítás, amely nyomán újszerűn kell majd fizetni az energiahordozó fogyasztásáért, közölte a hvylya.net. Az információ szerint a parlament első olvasatban elfogadta a 2553. számú törvényt, amely szerint az eddigi köbméterenkénti gázár helyett kilowatt-órában állapítják majd meg a tarifát.

Forrás:
korrespondent/KÁRPÁTHÍR