Ukrajnában átvilágítják az állami támogatásban részesülőket

Mint arról az obozrevatel.com beszámol, Ukrajnában átvilágítanak mindenkit, aki valamilyen állami támogatásban részesül. Még azoknak az anyagi helyzetét is górcső alá veszik, akik már három éve nem kapják a juttatásokat, kedvezményeket.

Marina Lazebnaja szociálpolitikai miniszter elmagyarázta, azt kívánják felmérni, mely állami programok működnek hatékonyan, és melyek azok, amelyeket felül kell vizsgálni, mert sok visszaélésre adnak okot. Mint megállapították az eddigi vizsgálatok, sok a visszaélés, vélekedik a tárcavezető. Az ukrán állampolgárok próbálnak ügyeskedéssel hasznot húzni az állami támogatásokból.

Például úgy, hogy eltitkolják a valós jövedelmüket, szándékosan elválnak a házastársak, bérük nagyobbik hányadát borítékban kapják, de még okirat hamisításra is vetemednek az anyagi haszon érdekében.

A Nép Szolgái ezek ellenében fogadták el az ellenőrzés új szabályaira vonatkozó jogszabályt.

Az állampolgárok átvilágítása három szakaszban zajlik. Az első még azt megelőzően zajlik, hogy odaítélnék az illetőnek a szubvenciót és más anyagi támogatást. Ha például a rezsitámogatásért folyamodóról kiderül, hogy 50 ezer hrivnya értéket meghaladó személygépkocsit vásárolt, és az megpróbálta eltitkolni, az lemondhat a szubvencióról.

A második ellenőrzési szakaszban azokat szűrik ki, akik megsértik a támogatásra való jogosultsági szabályokat, miközben már folyósítják számukra az állami segélyt. Ezektől azon nyomban megvonják a támogatást.

A harmadik szakaszban rendszeresen átvizsgálnak minden létező információt az állami juttatásokban részesülőkről, kikutatják az azokban fellelhető ellentmondásokat. A vizsgálat ráadásul azokra is kiterjed, akik már három éve nem kapnak egy kopijka támogatást sem. Akikről kiderült, hogy valótlan adatok révén jutottak szubvencióhoz, azok kénytelenek lesznek visszatéríteni az államnak a támogatás teljes összegét.