A gépjárművek kedvezményes vámkezelését javasolják az ukrán parlamentben

Mint arról az epravda.com.ua beszámol, kormánypárti képviselők népes csoportja előállt három törvénytervezettel, amelyek értelmében mentesülnének a jövedéki adófizetés alól a külföldről behozott új és használt gépjárművek.

Az információ szerint 40 kormánypárti képviselő jegyzi a három benyújtott, az adó- és vám törvényt is módosító tervezeteket, amelyek 2021. januárjától lépnének hatályba. A kedvezmény nem vonatkozna az 1995 előtt és az Oroszországban gyártott gépkocsikra.

A jogszabály tervezetek kedvezményeket írnak elő a már Ukrajnában lévő külföldi rendszámú gépjárművek esetében is. E szerint büntető szankciók nélkül vámteher mentesíthetnék a tulajdonosok az ilyen gépkocsikat a jogszabály hatályba lépését követő 180 nap során. Ám ez csak abban az esetben volna lehetséges, ha az érintettek önként befizetnek az államkasszába 8,5 ezer hrivnyát és megtérítik a vámilletéket.

Mentesülnének a jövedéki adó alól az ATO-ban részt vett ukrán állampolgárok is, ha az általuk saját használatra külföldről (Oroszországot kivéve) behozott gépjármű súlya nem haladja meg a 3,5 tonnát, és a vámilleték nem haladja meg a 200 000 hrivnyát.

A tervezet előírná, hogy az Euro-4 kritériumainak nem megfelelő használt gépjárműveket az Ukrajnába történt behozatalukat követő három hónapon belül műszaki vizsgára kellene kötelezni. Majd azt minden második évben megismételni.

A törvénytervezet alkotói szerint Ukrajnában jelenleg 750 ezer külföldi rendszámú gépjármű található, amelyek közül mintegy félmillió már túllépte az itt tartózkodásra vonatkozó határidőt.