Ukrán házelnök: módosítani kell a nyelvtörvényt

Az Ukrán Legfelső Tanács házelnöke szerint változtatni kell a nyelvtörvényen, oly módon, hogy az állampolgárok ne kényszerből használják az ukrán nyelvet, írja a detector.media.

Dmitro Razumkov úgy vélekedik, hogy a nyelvőrök nem szolgálják a társadalmi megbékélést, az emberekben annak igényét kell felébreszteni, hogy

saját jó szándékukból beszéljenek ukránul, ám ehhez meg kell teremteni a feltételeket, nem lehet ráerőltetni a társadalomra, hogy milyen nyelven beszéljenek.

Olyan törvényre lett volna szükség, amely lehetőséget nyújtana az ukrán nyelv fejlődésére.

A házelnök azt is elmondta, hogy a parlament jelenleg nem foglalkozik nyelvtörvényt módosító indítványokkal. Azt ugyanis senki nem vitatja, hogy Ukrajnában az ukrán a hivatalos államnyelv. Ám amennyiben az alkotmányos jogokat emlegetik, ha az ország az európai integráció útját választotta, akkor az ország vezetői kötelesek figyelembe venni valamennyi állampolgár érdekeit és jogait, kivétel nélkül. Az emberek nagyon jól megértik egymást, hangoztatja Razumkov.

Ha a politikusok nem szólnának bele, minden sokkal egyszerűbb volna. Ám sajnos leginkább a politikusok zavarják fel a nemzetiségi kérdés állóvízét.

Az írás emlékeztet rá, hogy a 2019-ben elfogadott új nyelvtörvény szigorú nyelvi kvótákat állapított meg, amelyek értelmében országos szinten 90, regionális viszonylatban 80 százalékos kell, hogy legyen az ukrán nyelv használata. Ez a passzus 2024-ben lép hatályba. Múlt év szeptemberében az új államfő, Volodimir Zelenszkij azzal állt elő, hogy a kisebbségek érdekében módosítani kell a nyelvtörvényt. Ezen év májusában is hasonló kijelentéseket tett. Ugyanakkor Dmitro Razumkov is kijelentette, Ukrajnában számos nemzetiség él és használja az anyanyelvét, amit nem szabad törvényileg korlátozni. Ezért feltétlenül módosítani kell a nyelvtörvényt. E kérdésben azonban még a Nép Szolgái soraiban is megoszlanak a vélemények.