Egyre több a gyilkosság Kelet-Ukrajnában

Viszont pozitívumként említik, hogy csökkent a nemzetbiztonság elleni bűncselekmények száma a válságövezetben – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az ukrán ügyészi hivatal honlapján közzétett közleményben arról tájékoztatott, hogy Irina Vendiktova főügyész irányításával egyeztetést tartottak a rendvédelmi szervek vezetőivel Mariupolban. A találkozó észtvevői megvitatták a bűnözés elleni küzdelem helyzetét a régióban. Megállapították, hogy a bűncselekmények 10 ezer lakosra vetített aránya alacsonyabbak az országos átlagnál. Csökkent az államellenes bűncselekmények aránya, 21 százalékkal csökken a közbiztonság elleni bűncselekmények száma, amibe beletartoznak a terrorista jellegű és a tiltott fegyverkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményeket is. Ugyanakkor nőtt a különösen súlyos bűncselekmények száma, a korábbiaknál több bűncselekményt követtek el az élet, a testi épség és az egészség ellen, ideértve az előre megfontolt gyilkosságokat is. A rablások és zsarolások száma szintén nőtt.

Kiemelték, hogy pillanatnyilag több mint 5000 büntetőügy van folyamatban, meghaladja a nyolcezret is az olyan ügyek száma, amelyet fegyveres konfliktus keretében követtek el. Több mint félezer, hasonló jellegű büntetőeljárást indítottak 2020 első öt hónapjában, ami 30 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt.

Forrás:
unian/KÁRPÁTHÍR