Megvertek egy mentőst Kárpátalján

A megdöbbentő esetről Uljana Szuprun korábbi egészségügyi miniszter írt saját közösségi oldalán.

Szuprun beszámolója szerint június 21-én egy közúti balesethez riasztották a técsői mentőállomás esetkocsiát az egyik 6 kilométerre fekvő településre. A 64 éves Vaszil Kopinec volt beosztva mentőorvosnak aznap. Miután a mentősök kiértek a helyszínre megkérték a baleset résztvevőit hogy hívjanak rendőrt. A mentős elmondása szerint tíz személy tartózkodott a helyszínen, mindannyian láthatóan alkohol vagy kábítószer hatása alatt álltak. Egy eszméletét vesztett nőnek segítettek a mentősök, amikor váratlanul többen is rátámadtak a mentőorvosra, ököllel megütötték, majd miután a földre esett, test szerte rugdosták.

A mentőautó sofőrje és a mentőápoló, valamint a helyszínre sereglett emberek az orvos védelmére keltek, csak ennek hatására hagyták abba az idős férfi ütlegelését. Az orvos felállt leporolta a ruháját és folytatta a munkáját, a sérült nőt átrakták a mentőautóba és kórházba szállítottak. A rendőrök akkor érkeztek a helyszínre, amikor a mentősök már a kórházba tartottak, vagyis a bejelentéstől számított 40 perccel később. Mindez annak ellenére, hogy az egyik balesetet szenvedett autó vezetője, még egyszer felhívta a rendőrség diszpécser szolgálatát, épp akkor, amikor megtámadták a mentőst. A rendőrségről nem sokkal később felhívták a sofőrt és megkérdezték tőle, hogy biztos ki kell szállniuk a helyszínre.

Az ex-egészségügyi miniszter felháborítónak nevezte a rendőrség hozzáállását a történtekhez, hisz nemhogy a közúti balesethez, még a mentős megveréséhez sem akartak kiszállni. Az orvos elmondása szerint a járásban gyakran előfordul, hogy a balesetekhez a mentőszolgálat munkatársai sokkal hamarabb kiérnek, mint a járőrök.

Miután a sérült nőt átadták az orvosoknak, a mentőst is ellátták. A verés következtében felszakadt az ajka, két helyen eltört az orrcsontja és agyrázkódást is szenvedett, de bordatörés gyanúja is felmerült, ám még nem készült röntgenfelvétel a mellkasáról.

Az orvos feljelentést tett a rendőrségen, de napok után sem kereste senki a tanúvallomása miatt, jelenleg otthon lábadozik – jegyezte meg Uljana Szuprun.