Lukasenko: Minszk Moszkva egyetlen szövetségese

Olekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke kijelentette, az ő országa jelenleg Moszkva egyetlen hűséges szövetségese, írja az ukrrain.com.

A fehérorosz elnök a Belorusz-1 tévécsatornán mondta el véleményét. E szerint Minszk Németország után a második legnagyobb vásárlója az orosz földgáznak és az egyik legnagyobb feldolgozója az orosz nyersolajnak. Természetes hát, hogy Moszkva nem akarná elveszíteni Fehéroroszországot mint gazdasági partnert, de főleg nem mint politikai szövetségesét. Az borzalmas csapás volna Oroszország belpolitikájára.

Lukasenko értékelte országa EU-hoz fűződő kapcsolatát. Mint megjegyezte Brüsszel nem volt képes befolyása alá hajtani Fehéroroszországot. Viszont az ukrajnai háborús állapot miatt az unió érdeke, hogy jó kapcsolatokat ápoljon vele. Ez Minszknek is jó, mert ugyan mi oka volna a haragost játszani?

Az elnök szerint országa Keletről és Nyugatról is két nagyhatalom között satuba van fogva. Déli irányból pedig a háborúzó Ukrajna gondoskodik arról, hogy mindig meleg legyen a hangulat, fogalmazott Olekszandr Lukasenko.